Asezat la poalele Muntilor Gutai, pe drumul dintre Budesti si Ocna Sugatag, satul Breb starneste curiozitatea si atrage privirile datorita imaginii de poveste ce o ofera trecatorilor: case imprastiate pe colinele cu terase agricole presarate cu capite, pe fundalul Crestei Cocosului.
Aici se gaseste o biserica monument istoric cu cel mai vechi turn de lemn din Romania (1530). Mai pot fi vazute multe gospodarii traditionale, cu case si porti de lemn, horincii, potcovarii, o moara si o valtoare. Prin sat trec Drumul Verde (Greenway) si trasee de biciclete ce leaga Creasta Cocosului de alte sate din Valea Marei, a Cosaului si a Izei.
Ca in oricare sat din Maramures, mesterii populari intregesc aspectul traditional. Intalnim mesteri care lucreaza lemnul dandu-i diverse forme: pecetare, fuse, cruci si linguri, altii care-l transforma in dranita (sindrila). Femeile cos cu pricepere camesi, traiste sau panglica pentru clopurile morosenesti.
Breb a devenit cunoscut in toata lumea datorita scriitorului englez, William Blacker, care a scris o carte “Along the Enchanted Way: A Romanian Story”, in care descrie satul, dupa ce a trait aici ani la rand.
Au fost si alti vizitatori de seama in Breb, chiar si prinţul Charles al Marii Britanii, care, spun localnicii, e vecinul lor, caci Fundaţia Mihai Eminescu Trust, patronată de print, a restaurat în Breb trei case vechi de lemn.